zonde

Ik ben misschien niet de enige mens op de wereld die zonder zonde is, er zijn vast nog veel meer andere schuldenloze zielen. Het is de waarheid: ik heb geenéén zonde aan u te offreren, en hoezeer ik ook mijn best doe om in mijn eigen achtertuin een fraaie zonde-exemplaar voor u op te sporen, ik vind er niks behalve wat zoete madeliefjes….
Toch voel ik me, schuldenloos als ik ben, af en toe een vreemd, en inslecht mens, waarom dat zo is weet ik niet eenvoudig te verklaren…
Ga ik misschien gebukt onder de erfzonden van een ver familieverleden?
Of hebben de zonden van mijn buren kleefwaarde op mijn arme huid?
Maar zelfs als ik naarstig mijn innerlijk bestudeer, zie ik daar alleen een verlaten zondenlandschap, mijn immense gebrek aan zonde flaneert er zelfs lustig rond in een ultrakort minirokje.
Misschien heeft het me geholpen dat ik, met een joodse moeder, ook nooit een zware christelijke opvoeding heb gehad, waar zonde op zonde gestapeld wordt tot een enorme berg van zonde, die je door er alleen maar naar te kijken al bijna vermorzelt. Mijn eigen christelijk opgevoede vader bracht in mijn jeugd gelukkig niks meer voort dan wat zielig gemok ergens op de achtergrond van mijn bestaan, en wat ze me op de christelijke lagere school allemaal trachten wijs te maken over God en zijn duivelse zoon ( of zat het toch anders?) geloofde ik ook niet van die sukkel-puddinghoofden die zich voor mijn leerkrachten uitgaven.
De enige manier waarop ik ooit met zonde te maken heb gehad, is als zonde zund genoemd wordt!
Zund is een woord uit mijn geboortestreek, de Utrechtse Heuvelrug.
Zund betekent eerst en vooral geldverspilling.
Exacter gezegd: geldverspilling aan frivoliteiten, en dat laatste is in ons gristenland zo’n beetje het allerergste! Onderzoek de uitspraak: ‘het is zund om droog brood te eten en ondertussen boter op je kont te smeren’, maar eens van heel dichterbij. Boter op je kont smeren is natuurlijk pure geldverspilling, en het is ook nog eens financieeël frivool, want wat heeft je kont nu aan die kostbare boter? Helemaal niks toch? Het is aanbidding van pure verspilling als je boter op je ondankbare reet smeert! Eventueel zou je ervan kunnen genieten, en dat genieten is nog zundiger dan zund al is!
Nee, genieten, dat mag absoluut niet in gristenland!!! Schrikbarend gristelijk is trouwens het geheime verbond tussen zund en zonde, namelijk het koele feit dat weigeren je af te keren van zund je juist weer tot een ZONDIG persoon maakt…want wie frivoliteiten, financieeële of andere, omhelst, die moet en zal eeuwig lijden! De ortho-geitenbrijer-christenen onder ons, die intens in de zondigheid van mensen geloven, zal het vast wel bevallen dat ook het onbeperkt genieten van eten en drinken in vrijwel alle voorkomende gevallen zund te noemen is.
Want die christen-geiten-gorillas weten vanzelfsprekend dat zund gewoon niet anders dan een achterbakse vorm van zonde is. Wie zund pleegt, geeft zich over aan een zéér zondig bestaan!
Je zou zelfs kunnen zeggen: ZUND, NOU, DAT IS PAS FUCKING ZONDE!!!! ja, ja, ik hoor het de dominee al tegen u krijsen…